Μονοπάτια – Περιπατητικές διαδρομές

Μονοπάτια – Περιπατητικές διαδρομές2018-05-09T15:46:19+03:00

Μ19 Αβλέμονας – Άγιος Γιώργης

3 km | 1 h 30’| Δυσκολία 2/5 | Κυκλική: Όχι

Από το γραφικό λιμανάκι του Αβλέμονα ξεκινάει ένα από τα αρχαία μονοπάτια του νησιού. Η χρήση του ανάγεται στη Μινωική περίοδο, όπου οι κάτοικοι των Κυθήρων το χρησιμοποιούσαν για την πρόσβασή τους στο Μινωικό Ιερό Κορυφής.

Η άφιξη στο εκκλησάκι του Αγίου Γιώργη στο Βουνό με το βυζαντινό ψηφιδωτό, είναι πάντα μία φοβερή εμπειρία. Η θέα προς όλο το νησί και ιδιαίτερα προς τις ανατολικές ακτές των Κυθήρων θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων «κατακτήσουν» με τα πόδια το Βουνό για πολλά χρόνια.

Μ35   Αβλέμονας – Διακόφτι

6 km | 3 h

Πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου ένα καινούριο μονοπάτι ανηφορίζει ήπια στην κατάφυτη με θυμάρι και ρίγανη πλαγιά του Αγίου Γεωργίου και φτάνει στο Διακόφτι. Στη διαδρομή θα θαυμάσετε δυο βραχονησίδες με μεγάλη ιστορία, τη Μικρή και τη Μεγάλη Δραγονάρα. Λίγο πριν φτάσετε στο Διακόφτι η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και τα άγρια βράχια θα σας κόψουν την ανάσα.

Μονοπάτι Καστέλο- Όρμος Αγίου Νικολάου

Από το Καστέλο ένα ωραίο πλακοστρωμένο μονοπατάκι   οδηγεί στο κέντρο του οικισμού και καταλήγει στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι μια θαυμάσια, ρομαντική βόλτα ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος για το οποίο φημίζεται ο Αβλέμονας.

Μονοπάτι Όρμος Αγίου Νικολάου – Φάρος

Από το Λαγκαδάκι, τη μικρή παραλία που βρίσκεται στον Όρμο του Αγίου Νικολάου, ξεκινάει μια μικρή περιπατητική διαδρομή πλάι στη θάλασσα που σταματά στο Φάρο του λιμανιού. Εκεί στις βραχώδεις ακτές ναυάγησε το πλοίο «Μέντωρ» του Λόρδου Έλγιν που μετέφερε τα γλυπτά από το διάκοσμο του Παρθενώνα.

Περιπατητική διαδρομή Αβλέμονας– Παραλία Παλαιόπολης

Κι αν θέλετε μια μικρή, ευχάριστη διαδρομή, που αρέσει πολύ στους ντόπιους μπορείτε να περπατήσετε από τον Αβλέμονα προς την Παλαιόπολη. Μην παραλείψετε να σταματήσετε να ξεκουραστείτε στο πηγάδι, στη στροφή πριν την παραλία. Απέναντί σας, στα φαγωμένα βράχια της θάλασσας είναι οι αλαταρές, οι μικρές αλυκές, όπου συλλέγεται μέσα από τις λακκούβες το νοστιμότατο και σπάνιο χοντρό αλάτι Κυθήρων. Φτάνοντας στην παραλία θα θαυμάσετε τους λευκούς, μυρωδάτους κρίνους της θάλασσας που ανθίζουν τον Αύγουστο.